Китай без м'яса: що це значить для світової економіки? / Події / УКДР

Спільна Українсько-Китайська

Ділова рада

Українська частина

  • Українська
  • English
  • Головна Головна
  • Новини Новини
    • Загальні новини
    • Новини Ради
  • Події Події
  • Медіа Медіа
    • Фото
  • Контакти Контакти
  • Про раду Про раду
  • Мета і завдання Мета і завдання
  • Історія Історія
  • Статус та структура Статус та структура
  • Керівництво Керівництво
  • Члени ради Члени ради
  • Засновники Засновники
  • Аналітика Аналітика
  • Приєднатися до ради Приєднатися до ради

Китай без м'яса: що це значить для світової економіки?

Поділитись
05 Квітня 21
538
Заміна м'яса його рослинними аналогами дозволить скоротити вуглецевий викид і вплинути на зміну клімату.  Розбираємося, як майбутня тваринницька революція в Китаї може вплинути на весь світ.
 У колишньої французької концесії в Шанхаї в новому кафе і продуктовому магазині Девіда Юнга Green Common безліч відвідувачів.  Клієнти активно замовляють Кацу-карі, локшину і гострі Дамплінг.
 Юнг дуже пишається популярністю його першого магазину, враховуючи, що його двері відкрилися всього двома тижнями раніше.  Але головний предмет гордості - відсутність в меню продуктів тваринного походження.  Замість цього в традиційних м'ясних стравах використовуються альтернативні білки рослинного походження.  «Ідея полягає в тому, щоб дозволити людям спробувати найкращі страви з усього світу, при цьому всі інгредієнти є веганські», - говорить Юнг, який також є засновником гонконгської компанії з виробництва рослинних білків OmniFoods.
 Популярність Green Common - ще одна ознака того, що Китай перебуває на порозі революції в області рослинних білків.
 У 1960-х роках середньостатистичний китаєць споживав менше 5 кг м'яса на рік.
 В кінці 1970-х після ринкової реформи Ден Сяопіна споживання зросло до 20 кг на душу населення.
 До кінця 1980-х років і в наш час - 63 кг.
  Сьогодні на Китай припадає 28% м'яса в світі, включаючи половину всієї свинини.
 У світі, який стрімко модернізується, китайці теж стали дотримуватися більш здорового способу життя.  Однією з причин подібного зсуву також є кризи в галузі охорони здоров'я, наприклад пандемія коронавируса і африканська чума свиней (АЧС), яка знищила половину поголів'я свиней в Китаї в період з 2018 по 2019 роки.  У 2018 році ринок рослинного м'яса в Китаї оцінювався в $ 910 млн, а в США - $ 684 млн., А в США.
  За прогнозами китайський ринок рослинного м'яса буде рости на 20-25% в рік.
 KFC почала продавати курячі нагетси на рослинному м'ясі.  Штучна свинина Юнга OmniPork тепер подається по всьому Китаю в тисячах відділень Taco Bell і Starbucks, де з неї готують все, від тако до салатів.  Конкурент Z-Rou продається в супермаркетах, ресторанах і двох десятках шкільних їдальнях.
 Наслідки переходу на рослинну їжу можуть бути революційними не тільки для Китаю, але і для всього світу.  Китай - одна з небагатьох країн, яка може використовувати ефект масштабу.  Це відбувалося і раніше: деякі з найбагатших китайських підприємців стояли на передовій таких інновацій, як сонячні батареї, мобільні платежі і електромобілі.
 Чи Хецзюнь, якого називають національним королем сонячних батарей, став найбагатшою людиною Китаю в 2015 році зі статком у $ 30 млрд завдяки хвилі субсидій на поновлювані джерела енергії.  Це призвело до різкого падіння цін і стимулювали їх широке поширення.  Державна підтримка дозволила створити провідні технологічні компанії, в тому числі батьківську компанію TikTok - ByteDance, вартістю близько $ 100 млрд. Чи може держава вчинити так само зі штучним м'ясом?  Поки Nestlé, Unilever, Cargill і інші міжнародні харчові конгломерати вкладають мільйони в рослинний білок, китайські конкуренти борються за частку на ринку в очікуванні державних контрактів і пільг.
 Найбільший вплив такої харчової зрушення може надати не на економіку, а на навколишнє середовище.
 Китай вже заявив, що до 2030 року може досягти піку викидів вуглецю.
 До 2060 року країна планує стати вуглецево-нейтральної.  Оскільки тваринництво виробляє від 20% до 50% всіх парникових газів, пошук альтернативних джерел білка має вирішальне значення для досягнення цих цілей.
 Скорочення вдвічі сектора тваринництва Китаю може зменшити кількість викидів CO2 на 1 млрд метричних тонн.
 Все буде залежати від державної політики.  Авторитарна система Китаю дозволяє скотарській галузі визначати комерційні пріоритети, в той час як Дональд Трамп назвав глобальне потепління «дорогою містифікацією», а Джо Байден назвав його «загрозою існуванню».  Від того чи зможуть наддержави працювати разом залежить те, чи зможе світ досягти своїх цілей щодо викидів протягом наступного десятиліття.
  «Не можна вплинути на зміну клімату, якщо не співпрацювати з Китаєм», - каже професор Нік Біслі, декан факультету гуманітарних і соціальних наук австралійського університету Ла Троб.
 Це вплине на весь світ.  Крім скорочення викидів вуглецю, споживання води та ризику проникнення зоонозних патогенів в людське населення, перехід на рослинний білок дозволить захистити тропічні ліси, які вирубують для вирощування кормів для тварин, і запобігти хворобам серця, рак і діабет, пов'язані з рясним споживанням м'яса.
 Однак Китай ще нескоро прийме альтернативні білки перш за все, через високу вартість і незнайомий смак.  Регулюючим органам також необхідно надати галузям достатньо можливостей для процвітання.  Але підприємці кажуть, що з часом просувати продукт регуляторам і споживачам стає все простіше.  «Після останніх кількох років ні для кого не секрет, що виробництво м'яса - це дуже ризикована галузь, - говорить Юнг.  - Ми не зможемо вплинути на проблеми, пов'язані з хворобами і глобальним потеплінням, поки не змінимося самі ».
 Ще недавно люди уникали вживання м'яса, піклуючись про благополуччя тварин.  Але сьогодні, турбуючись про навколишнє середовище і здоров'я, мілленіали і покоління Z переходять на флексітаріанскую дієту.  Вона має на увазі, що продукти тваринного походження хоча б час від часу виключаються з раціону.
  Згідно з дослідженням Гонконзького вегетаріанського суспільства, в 2008 році тільки 5% жителів Гонконгу відносили себе до веганів або флексітаріанців.  Сьогодні цей показник становить 40%.
 Після спалаху коронавируса, який вперше був виявлений в Китаї, уряд і споживачі у всьому світі стали краще розуміти ризики, пов'язані з промисловим сільським господарством і імпортними продуктами харчування.  Але COVID-19 був не єдиним і навіть не першим тривожним дзвінком.  Масові випадки зараження АЧС в 2019 році, значно скоротили поголів'я свиней в Китаї, привели до того, що виробництво свинини в країні впало до мінімуму за останні 16 років.  У грудні в Японії сталася найсильніший спалах пташиного грипу за всю історію спостережень, в результаті якої було забраковано 5 мільйонів курей.  Вінс Лу, засновник пекінської компанії з виробництва альтернативних білків Zhenmeat, каже, що пандемія, торгова війна і погіршення стану навколишнього середовища підігрівають інтерес до рослинних білків.  Швидше за все, держава буде робити все можливе, щоб м'яса на основі рослин було більше.  Уряд Китаю опублікувало рекомендації щодо скорочення споживання м'яса вдвічі до 2030 року, це дозволить скоротити забруднення навколишнього середовища і боротися з ожирінням.  У серпні президент Сі Цзіньпін почав кампанію «Чиста тарілка», назвавши харчові відходи «шокуючими і тривожними».  Девід Ларіс, австралійський знаменитий шеф-кухар і захисник навколишнього середовища, вважає, що «указ Сі про скорочення споживання м'яса - це лише питання часу».
 У культурному відношенні китайці, можливо, більш схильні до споживання рослинного білка, ніж американці, яких ростили на міфах про ковбоїв та м'ясних ранчо.  (Не дивлячись на це, такі альтернативні види молока, як соєве, вівсяне і мигдальне, десять років тому становили менше 1% від загального ринку США. Зараз цей показник виріс до 12%.)
 У Китаї, навпаки, «штучне м'ясо» було популярно серед буддистів, які замінювали рибу тофу, а креветки таро.  Смажені палички з тіста в соєвому молоці, перші записи про які з'явилися тисячу років тому, залишаються популярним сніданком і до цього дня.  Вегетаріанські ресторани часто можна зустріти біля буддійських храмів і святинь.
 У січні китайська франшиза по приготуванню смаженої курки Dicos - конкурент KFC і одна з трьох провідних китайських мереж швидкого харчування - замінила справжнє яйце у ​​всіх своїх бутербродах на альтернативний продукт на основі бобів мунг, вироблений каліфорнійською компанією Eat Just.  CEO Eat Just Джош Тетрик, який нещодавно відкрив свій перший закордонний офіс в Шанхаї, прогнозує, що до 2030 року більшість споживаних яєць, курки, свинини і яловичини нічого очікувати утримувати в собі інгредієнтів тваринного походження.  «Це станеться набагато швидше, ніж здається, і Азія стане лідером в цьому напрямку», - говорить він.
 Але популяризація рослинного м'яса за межами міст Китаю може виявитися більш складним завданням.  Урядові директиви, які просувають рослинні білки для заводських і шкільних їдалень, відіграють величезну роль в скороченні витрат і підвищення обізнаності громадськості.  Деякі приватні школи вже вважають за краще годувати учнів штучним м'ясом.  Наприклад, в середній школі коледжу Далвіч в Шанхаї щотижня подають страви, приготовані з використанням Z-Rou.  Але оскільки бюджети на обіди в державних школах складають близько 7 юанів ($ 1,08) на учня, для подальшого просування цієї ініціативи може знадобитися державні субсидії і квоти.  «Студенти і школярі - відмінний старт для залучення постійних клієнтів», - говорить засновник Z-Rou Френк Яо.  Той факт, що рослинні білки в даний час коштують дорожче, ніж їх аналоги тваринного походження, є суттєвою перешкодою для свідомо ощадливих китайських споживачів.  Однак поступово конкуренція і масштабування знизять витрати на виробництво.  Більш того, такі сільськогосподарські кризи, як пташиний грип і АЧС, можуть зробити ціни на м'ясо надзвичайно нестійкими.  Ціни на рослинні білки не залежать від таких факторів, що є величезним плюсом для галузі.
 Найбільшою перешкодою для популяризації м'яса на рослинній основі може бути його смак.  Літні китайці настільки одержимі свіжістю, що купують м'ясо і рибу виключно на ринках.  Вони можуть перешкоджати широкому впровадженню альтернативних продуктів.  Саме такі люди можуть стати каменем спотикання для широкого впровадження перероблених і упакованих альтернатив.
 Це напевно зміниться в наступних поколіннях.  Китайські страви, як правило, мають набагато більш різноманітний смак.  Zhenmeat вже намагається відтворити м'ясо креветок.
  «В даний час технологія рослинних білків не дозволяє надавати текстуру справжнього шматка м'яса, - каже Лу з Zhenmeat.  - Це зажадає додаткових вкладень і терпіння ».
 Проте, з огляду на нерозвиненість технології, потенціал для поліпшення смаку і скорочення витрат нескінченний.  Існуючі методи синтезу білка, що використовуються в косметології, біомедицині або промисловості, потенційно можуть бути використані для виробництва продуктів харчування.
 Альберт Ценг, співзасновник інвестиційної компанії Dao Foods, підтримує 30 стартапів, орієнтованих на китайський ринок рослинного білка, в тому числі відомого гравця Starfield.  Одне з цих підприємств використовує клітинне м'ясо або тваринний білок, вирощений в лабораторії.  Ця технологія швидко розвивається, незважаючи на те, що вона більш спірна, ніж синтез м'яса з таких рослинних матеріалів, як соя або пшениця.  У 2017 році Китай підписав угоду на $ 300 млн про імпорт технології вирощування м'ясних культур з Ізраїлю.
 Президент Пекінського університету технологій та бізнесу Сунь Баогуо вважає, що альтернативи клітинному м'яса несуть «стратегічне значення» і зможуть «гарантувати поставки м'яса в Китай в майбутньому».  На думку Цзена, «в Китаї є фахівці, ресурси і капітал, щоб розвивати цю галузь».
 У листопаді Eat Just, виробник Just Egg, стала першою в світі компанією, що отримала дозвіл регулюючих органів на продаж культивованих м'яса, після того як сінгапурська влада дала зелене світло на вирощування курки в лабораторії.  Незважаючи на те, що коронавірус може порушити ланцюжок поставок продуктів харчування, місто-держава поставив перед собою нові амбітні цілі - до 2030 року 30% продуктів харчування повинні вироблятися всередині країни.
 Все більше держав приймають закони про м'ясні альтернативи.  «У таких місцях, як Китай і Сінгапур, менше концентруються на минулому і більше на тому, що має сенс сьогодні і в майбутньому», - говорить Тетрик.
 При переході до м'ясних альтернатив будуть і ті, хто програв.  60% сої, вирощуваної в усьому світі, в даний час вирушає в Китай, в основному як корм для тварин.  Успіх рослинного білка може знизити попит і вартість врожаю у всьому світі, тим самим спровокувавши економічні зміни на ринках і в політиці.
 З огляду на велику кількість наукових даних, стає все важче виправдовувати вживання м'яса.  За словами Юнга, подібно палінню в громадських місцях, щоденне вживання м'яса надає побічну дію на навколишнє середовище, яке ставить під загрозу майбутнє кожної людини.  Китай, як і весь світ, усвідомлює ризики, пов'язані з підтриманням тваринництва.  «Промислове тваринництво досить неекологічно, - заявляє Юнг.  - У нас немає вибору.  Ми повинні змінюватися ».
 Джерело: rb.ru
УКДР. Всі права захищено
Сайт ТПП

Контакти
Україна, м.Київ, вул. Велика Житомирська, 33
[email protected]
Партнери
Мапа сайту

2019